Monday, December 16, 2013

Hujan Salji Melanda Vietnam Setelah Ratusan Tahun !


TERGEMPARRR !!!

Untuk pertama kalinya setelah ratusan tahun, Salji turun di Vietnam hari ini....!!! Dilaporkan, beberapa daerah di Laos, Vietnam dan juga Selatan China telah mula dibasahi hujan salji. Beberapa lokasi di sekitar Provinsi Lao-Chai dan Ha Giang, Vietnam telah dipenuhi salji tebal. Ia telah mengakibatkan kesesakan lalulintas kerana rakyat tidak menyangka bahawa salji akan turun disitu pada tahun ini.

Masihkah kita ingat tentang Hadis Baginda Nabi SAWAW yang telah diriwayatkan oleh banyak rawi ? Mafhumnya... "Akan datang kepada kalian kelak satu kaum yang mana di dalam kaum itu ada seorang pemimpin bergelar Al-Mahdi. Sesungguhnya tatkala kalian mendengarkannya, wajiblah datang kepadanya walaupun terpaksa merangkak di atas salji." Hadis Hasan dengan rawi mutawatir.

Apakah tidak lama lagi Malaysia juga akan merasai nikmat (atau bala? peringatan?) salji ini?? Adakah salji juga akan turun di negara kita dan Indonesia tak lama lagi?? Jika ya, maka ketahuilah.... mungkin-mungkin itu petanda datangnya Al-Mahdi buat zaman ini. Allahumma Amiin... Labbaika Ya Mahdi....

Sebarkan info ini nescaya ia bermanfaat buat semua umat Islam !

-jk-

Tag : Gambar Hujan Salji Melanda Vietnam Setelah Ratusan Tahun !


Untuk pertama kalinya setelah ratusan tahun, Salji turun di Vietnam hari ini ! Dilaporkan, beberapa daerah di Laos, Vietnam dan juga Selatan China telah mula dibasahi hujan salji. Beberapa lokasi di sekitar Provinsi Lao-Chai dan Ha Giang, Vietnam telah dipenuhi salji tebal. Ia telah mengakibatkan kesesakan lalulintas kerana rakyat tidak menyangka bahawa salji akan turun disitu pada tahun ini. Salji telah jatuh di Utara Vietnam buat kali pertama dalam beberapa tahun.Salji itu menyebabkan kesesakan lalu lintas selama lima jam sebagai orang memandu ke wilayah-wilayah pergunungan Lao Cai dan Ha Giang untuk melihat Banjir dingin.Sistem cuaca bertanggungjawab salji juga telah membawa beberapa cuaca yang luar biasa untuk bahagian-bahagian lain di rantau ini.Ini biasanya musim kering, tetapi hujan lebat telah memukul Laos, Vietnam dan tenggara China.Oudomxay di Laos dilaporkan 142mm hujan dalam tempoh 24 jam dan Zhanjiang di wilayah Guangdong China, dilaporkan 102mm. Untuk Zhanjiang, ini adalah tiga kali ganda jumlah hujan yang dijangka pada seluruh bulan Disember.Dari hujan lebat telah menyebabkan banjir di beberapa kawasan di rantau ini, yang telah dibanjiri rumah rakyat dan membuat jalan dilalui.Keadaan di rantau ini dijangka bertambah baik dalam tempoh beberapa hari akan datang. Hujan perlahan-lahan akan kelebihan ke arah timur dan reda. 

No comments:

Post a Comment